Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

9.Περὶ μνησικακίας


ΟΜΟΙΑΖΟΥΝ, οἱ μὲν εὐλογημένες καὶ ὅσιες ἀρετὲς μὲ τὴν κλίμακα τοῦ Ἰακώβ, οἱ δὲ ἀνόσιες κακίες μὲ τὴν ἁλυσίδα ποὺ ἔπεσε ἀπὸ τὰ χέρια τοῦ κορυφαίου Ἀποστόλου Πέτρου (πρβλ. Πράξ. ιβ´ 7). Διότι οἱ μὲν πρῶτες, καθὼς ἡ μία ὁδηγεῖ στὴν ἄλλη, ἀνεβάζουν στὸν οὐρανὸ ἐκεῖνον ποὺ τὸ ἐπιθυμεῖ. Ἐνῷ οἱ ἄλλες, οἱ κακίες, ἔχουν τὴ συνήθεια νὰ γεννοῦν ἡ μία τὴν ἄλλη καὶ νὰ συσφίγγωνται μεταξύ τους. Διὰ τοῦτο καὶ μόλις προηγουμένως ἀκούσαμε τὸν ἀσύνετο θυμὸ νὰ ὀνομάζη ἰδικό του τέκνο τὴν μνησικακία. Τώρα λοιπὸν ποὺ τὸ καλεῖ ὁ καιρός, ἂς ὁμιλήσωμε καὶ γι᾿ αὐτήν.

8.Περὶ ἀοργησίας

ΟΠΩΣ ΤΟ νερό, ποὺ χύνεται λίγο-λίγο στὴν φωτιά, τὴν σβήνει τελείως, ἔτσι καὶ τὸ δάκρυ τοῦ ἀληθινοῦ πένθους σβήνει ὅλη τὴν φλόγα τοῦ θυμοῦ καὶ τῆς ἐξημμένης ὀργῆς.


Γι᾿ αὐτὸ καὶ τὰ ἐτοποθετήσαμε, στὴν σειρὰ τοῦ λόγου, τὸ ἕνα πρὶν καὶ τὸ ἄλλο μετά.

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Παραχώρηση Ιερού Λειψάνου Αγίας Μαρίνης εις Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Κάσου (ΦΩΤΟ Ε' μέρος)




Παραχώρηση Ιερού Λειψάνου Αγίας Μαρίνης εις Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Κάσου (ΦΩΤΟ Δ μέρος)




Παραχώρηση Ιερού Λειψάνου Αγίας Μαρίνης εις Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Κάσου (ΦΩΤΟ Γ' μέρος)




Παραχώρηση Ιερού Λειψάνου Αγίας Μαρίνης εις Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Κάσου (ΦΩΤΟ B' μέρος)




Παραχώρηση Ιερού Λειψάνου Αγίας Μαρίνης εις Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Κάσου (ΦΩΤΟ Α' μέρος)




Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Παραχώρηση Ιερού Λειψάνου Αγίας Μαρίνης εις Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Κάσου

Με συγκίνηση και κατάνυξη ο κλήρος και ο λαός της Κάσου υποδέχθηκε τμήμα Ιερού Λειψάνου εκ της αφθάρτου δεξιάς χειρός της Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης.
Το Σάββατο το πρωί (17-9-2011) στο αεροδρόμιο της Κάσου παιδιά με παραδοσιακές στολές και μαντινάδες καλωσόρισαν τον οικείο Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβρόσιο και τον Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο. Το Ιερό Λείψανο έφεραν ως την Κάσο αντιπροσωπεία του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Καλλιθέας, στον οποίο παρέμεινε επί περίπου ένα έτος, αποτελούμενη εκ των εφημερίων πανοσιολογιωτάτου αρχιμ. π. Νικολάου Κλάδη , αιδεσιμολογιωτάτου πρωτ. π. Γεωργίου Παπαθεοδώρου, του πρωτοψάλτου κ. Βασιλείου Χασανδρινού και των δομεστίχων αυτού κ. Κωνσταντίνου Χασανδρινού και κ. Χαραλάμπου Σαλίβερου.
Στην κεντρική πλατεία του ομώνυμου οικισμού της Αγίας Μαρίνης έγινε επίσημη υποδοχή του Ιερού Λειψάνου. Στην προσφώνηση του ο Δήμαρχός της Κάσου τόνισε ότι από εδώ και στο εμπρός οι προσευχές μας και η αναφορά μας θα είναι στην «παρούσα» ,πλέον, Αγία Μαρίνα.
Η λιτανευτική πομπή ,παιανιζούσης της στρατιωτικής πάντας και τη συμμετοχή τιμητικού αγήματος πέρασε από τον Ιερό Ναό του Σταυρού όπου τελέστηκε δέησις, στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς τον Ιερό Ναό Της στον οποίο ανέμενε ο οικείος Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος για να παραλάβει το Ιερό Λείψανο από τα χέρια του προσκομίζοντος αυτό Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Θεολόγου. Αξίζει να σημειωθεί η εκδηλωθείσα με κάθε τρόπο συγκίνηση των κατοίκων της Αγίας Μαρίνης οι οποίοι έραναν με μύρα και άνθη το Ιερό Λείψανο καθόλη την διάρκεια της Λιτανείας.
Εν συνεχεία και μετά την εγκατάσταση του Ιερού Λειψάνου στο ειδικά διαμορφωμένο προσκυνητάρι, όπου θα παραμείνει πλέον μόνιμα προς ευλογία των πιστών, ετελέστη αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του Σβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών.
Την βραδιά έκλεισαν λαϊκοί παραδοσιακοί οργανοπαίκτες της Κάσου οι οποίοι τραγούδησαν, κατά την παρασχεθείσα τράπεζα στην οποία ετέθησαν πλούσια παραδοσιακά εδέσματα της Κάσου.
Την επομένη μέρα πραγματοποιήθηκε όρθρος και δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία κατά την διάρκεια της οποίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κάσου κ. Αμβρόσιος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερρών κ. Θεολόγο για την μεγάλη προσφορά του Ιερού Λειψάνου και εξήρε την μεγάλη προσφορά του Θεολόγου κ. Δημητρίου Σκαρβελάκη, ο οποίος ανάλωσε τον εαυτό του επί σειρά ετών για να πραγματοποιηθεί το μεγάλο αυτό όνειρο των κατοίκων της Κάσου. Μετά την Θ. Λειτουργία έγινε Αγιασμός ενώπιον της Ιεράς εικόνος και του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Μαρίνης.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετά τους Χαιρετισμούς και την Ιερά Παράκληση στην Αγία έκλεισαν οι λατρευτικές και πανηγυρικές εκδηλώσεις με τοπικούς χορούς και τραγούδια στην πλατεία του χωριού.
Τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτη Καρπάθου συνόδευαν ο πανοσιολογιώτατος αρχιμ. π. Καλλίνικος Μαυρολέων ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Βασσών και ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως, ο π. Δημήτριος εκ του Μητροπολιτικού γραφείου και ο διάκονος π. Αμβρόσιος.
Την φωτογραφική κάλυψη των εκδηλώσεων προσέφερε ο εκ του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου κ. Νικόλαος Νικολόπουλος.