Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Η αλήθεια για τα Χριστούγεννα και η μυθοποίηση των Χριστουγέννων

Γράφει ο π.Γεώργιος Μεταλληνός

Με την ενανθρώπηση και τη γέννησή Του ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός πραγματοποιεί το σκοπό της πλάσεως του ανθρώπου, την εμφάνιση του Θεανθρώπου στην Ιστορία. Την ένωση του κτιστού πλάσματος με τον Άκτιστο Πλάστη. Ο σκοπός της ενανθρωπήσεως είναι η θέωση του ανθρώπου. «Άνθρωπος γίνεται Θεός, ίνα Θεόν τον Αδάμ απεργάσηται» (τροπάριο Χριστουγέννων). «Αυτός ενηνθρώπησεν, ίνα ημείς θεοποιηθώμεν» (Μ. Αθανάσιος). «Άνθρωπος γαρ εγένετο ο Θεός και Θεός ο άνθρωπος» (Ι. Χρυσόστομος). Στη λογική ενός ηθικιστού ο όρος «θεοποιηθώμεν», που χρησιμοποιούν Πατέρες, όπως ο Μ. Αθανάσιος, είναι σκάνδαλο. Γι’ αυτό μιλούν για «ηθική θέωση». Διότι φοβούνται να δεχθούν ότι με τη θέωση μεταβάλλεται «κατά χάριν» αυτό που ο Τριαδικός Θεός είναι «κατά φύσιν» (άκτιστος, άναρχος, αθάνατος). Τα Χριστούγεννα είναι, γι’αυτό, άμεσα συνδεδεμένα και με τη Σταύρωση και την Ανάσταση, αλλά και την Ανάληψη και την Πεντηκοστή. Ο Χριστός-Θεάνθρωπος χαράζει το δρόμο, που καλείται να βαδίσει κάθε σωζόμενος άνθρωπος, ενούμενος μαζί Του. 


Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

ΒΙΝΤΕΟ Χειροτονίας εις πρεσβύτερον π.Δημητρίου Σκαρβελάκη 21-11-2013

Παρακολουθήστε αποσπάσματα από την ακολουθία της εις πρεσβύτερον  χειροτονία του π.Δημητρίου Σκαρβελάκη, που έγινε στον Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Πηγαδίων από τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβρόσιου στις 21 Νοεμβρίου 2013, πατώντας εδώ.

Χειροτονία εις πρεσβύτερον π.Δημητρίου Σκαρβελάκη 21-11-2013 (ΦΩΤΟ)

Δείτε φωτογραφίες από την χειροτονία εις πρεσβύτερον του π.Δημητρίου Σκαρβελάκη, που έγινε στον Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Πηγαδίων από τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβρόσιου στις 21 Νοεμβρίου 2013, πατώντας εδώ.

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Καστορίας: ''Ο άνθρωπος πρέπει να είναι συνεπής με τον Θεό'' (ΦΩΤΟ)

DSC 4425Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης
Πλήθος πιστών κατέκλυσε σήμερα τον περικαλή Ναό του Αγίου Νικολάου Καλλιθέας για να ακολουθήσει με κατάνυξη την λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Νικολάου.
Στην λιτάνευση προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ.
Μετά το πέρας της λιτανεύσεως ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αρχιμ. π. Νικόλαος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την ευλογία που αποτέλεσε για την ενορία η παρουσία του.
Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στον ευλογημένο λαό του Θεού υπογράμμισε: ''Ο Άγιος Νικόλαος με τη ζωή του υπήρξε υπόδειγμα συνέπειας. Για αυτό και σήμερα το μήνυμα είναι ο άνθρωπος πρέπει να είναι συνεπής με το καθήκον, συνεπής με τον Θεό και συνεπής με τον συνάνθρωπο. Και πρώτοι από όλους εμείς οι ποιμένες της Εκκλησίας''.
Φωτο: Romfea.gr | Μωϋσιάδης

Παροναξίας: ''Οι αρετές αυτές πρέπει να στολίζουν κάθε Ποιμένα της Εκκλησίας'' (ΦΩΤΟ)

DSC 4271Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης
Με μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη,εορτάστηκε η μνήμη του Μεγάλου Προστάτου των πτωχών, του ακοίμητου φύλακα των ναυτικών και του θεματοφύλακα των δογμάτων της Εκκλησίας μας, του Αγίου Νικολάου, στον ομώνυμο Ναό Του στην Καλλιθέα.
Της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος συμπαραστατούμενος από πλειάδα κληρικών με πρώτον τον Γενικόν Αρχιερατικόν Επίτροπον της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιμανδρίτην Συμεών Βολιώτην.

Η Καλλιθέα τίμησε τον Άγιο Νικόλαο (ΦΩΤΟ)


DSC 3941Με μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη έγινε ο Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ι.Ναό Αγ. Νικολάου Καλλιθέας.
Χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων με συμμετοχή πολλών ιερέων που προσήλθαν να συνεορτάσουν με τους εκλεκτούς εφημερίους του Ναού.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Κορωνείας παίρνοντας αφορμή απο την φράση του Παλαιοδιαθηκικού  αναγνώσματος ''Μακάριος άνθρωπος ός εύρε σοφίαν'' ομίλησε για την κατά Θεόν σοφία που είχε ο Αγ. Νικόλαος.