Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2017

ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΑ -Π. ΠΑΥΛΟΥ ΣΙΣΑΝΙΟΥ & ΣΙΑΤΙΣΤΗΣ

Ο Σεβασμιώτατος, άρχισε την ομιλία του με αναφορά στα θαυμαστά γεγονότα της ζωής του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου που ήταν η φανέρωση της ζωής του Χριστού μέσα από τα φρικτά μαρτύρια που υπέστη ο Άγιος.

Χαρακτηρίστηκα είπε ότι ο Άγιος είναι: “- Μάρτυς γιατί είδε, - Μάρτυς γιατί αυτό που είδε το φανέρωσε στη ζωή του, μέσα από τη συνέπεια στο ευαγγελικό λόγο, από το ανυποχώρητο στη πίστη του και από τη θαρραλέα ομολογία ενώπιον των διωκτών του.” 

 Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος διερωτήθη. “Εμείς σήμερα οι Χριστιανοί έχουμε κοινά σημεία με τον Άγιο Δημήτριο; Η ζωή μας είναι φανέρωση Χριστού; Η συμπεριφορά μας αποδεικνύει τη χριστιανική ιδιότητά μας”; Επίσης υπογράμμισε ότι: “Ο Άγιος Δημήτριος με την πίστη του, μας έδειξε πως ο θάνατος είναι χαρά και αναγέννηση (πνευματική). Ο Χριστιανός εμπιστεύεται τον Χριστό κατά πάντα και δια πάντα μιμούμενος τους Αγίους. Ο Χριστός είναι εμπειρία ζωής. Το σώμα Του και το αίμα Του είναι για μας φάρμακο αθανασίας . Η μαρτυρία Χριστού είναι καρπός μαρτυρίου. Να νεκρώνω το εμπαθές θέλημά μου, να σταυρώσω τον παλαιό εαυτό μου. Είναι μαρτύριο συνειδήσεως”. 
 Συμπερασματικά ο Σεβασμιώτατος είπε: «Γίνου πιστός ἂχρι θανάτου καί δώσω σοι τόν στέφανον τῆς ζωῆς». “Οι μάρτυρες δεν πρόδωσαν για να ζήσουν, αλλά έζησαν απαρνούμενοι τη ζωή των απατηλών υποσχέσεων. Το μαρτύριο είναι δρόμος ελευθερίας. Η μαρτυρία του Χριστού μέσα στο σπίτι, την οικογένεια είναι ο σταυρός της υπομονής, της αγάπης, της προσευχής, της συμμόρφωσης των γονέων στις εντολές του Χριστού”.
Στη συνέχεια, στο "Ενοριακό Αρχονταρίκι", που γίνεται στον ισόγειο χώρο του Ιερού Ναού, το ερώτημα στο οποίο επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον του ακροατηρίου, ήταν η θέση της Εκκλησίας έναντι του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου περί ταυτότητας φύλου, όπου ο Σεβασμιώτατος με τον γνωστό χειμαρρώδη τρόπο είπε χαρακτηριστικά: "- Η Εκκλησία καταθέτει την άποψή της χωρίς να διεκδικεί πολιτικά δικαιώματα, - Η ηλικία των 15 ετών, είναι ηλικία ανωριμότητος του αυτοπροσδιορισμού του ατόμου. Επομένως πως ο νόμος του δίνει το δικαίωμα να αποφασίζει για τόσο πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν την ταυτότητα του φύλου του. - Οι κοινωνικές συνέπειες από αυτόν τον νόμο, είναι πολύ σοβαρές όπως: Η τέλεση Γάμου, πνευματικής αναδοχής, υιοθεσίας και στρατεύσεως. Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος είπε: “Η ευθύνη η μεγάλη για το μέλλον των παιδιών μας και της Πατρίδος μας βρίσκεται στους γονείς-οικογένεια και στην Εκκλησία." Να σημειωθεί ότι στο Ενοριακό Αρχονταρίκι παρέστη ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δρυόβουνου Κοζάνης , Γέροντας Στέφανος. 
 Η 5η μέρα των εορταστικών εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με κατανυκτική αγρυπνία στην οποία ιερούργησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ευσέβιος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, και έψαλε βυζαντινός χορός υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Δημητρίου Χατζηαργύρη. 
ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟ ROMFEA.GR 
ΠΗΓΗ BINTEO ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟY https://www.youtube.com/watch?v=JU0sV... 
 ΕΓΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ !! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου