Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

«Σχόλια Επικαιρότητας»· Ένα βιβλίο σημείο αναφοράς για την εποχή μας!

Φωτ.: Δημήτρης Σαμπαζιώτης Με την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου του π. Καλλινίκου Μαυρολέοντος "ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ - ΤΗΤΑΣ", η ενορία του Αγίου Βασιλείου Πειραιώς την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014 βρέθηκε πραγματικά στην επικαιρότητα!

Η βραδυά η αφιερωμένη στο νέο βιβλίο του π. Καλλινίκου, έγινε σημείο συνάντησης παλαιών και νέων μαθητών και φίλων οι οποίοι είχαν συμπορευθεί μαζί του στα χρόνια της εφηβείας και της νιότης τους, στα σχολεία, στον Άγιο Βασίλειο σε κατηχητικά ή στη φοιτητική Εκκλησιαστική Δράση στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς. Το πιο όμως συγκινητικό ήταν, η παρουσία και η ενεργός συμμετοχή τους στην εκδήλωση, των παλαιών μαθητών του από το μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Πυλών Καρπάθου, που τώρα πια είναι επιστήμονες ή φοιτητές!

Στον κατάμεστο Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου, ενορίτες, Καρπάθιοι και νεολαίοι παρακολούθησαν μια ξεχωριστή παρουσίαση βιβλίου κι αυτό γιατί όλοι είχαν να επαναφέρουν στη μνήμη τους στιγμές καρδιακής αγάπης από το πέρασμα του π. Καλλινίκου.


Η βραδιά ξεκίνησε με το καλοσώρισμα του εκπροσώπου των εκδόσεων ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ κ. Νίκου Δ. Σαμπαζιώτη ο οποίος και κάλεσε τον πρώτο ομιλητή κ. Μηνά Αλεξιάδη, Καθηγητή στον Τομέα Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Άρχοντα Υπομνηματογράφο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.


Ο κ. Αλεξιάδης για τον συγγραφέα και το βιβλίο ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής·
«Ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Μαυρολέων είναι μια πληθωρική και συγκροτημένη προσωπικότητα, που αναπτύσσει πολυποίκιλη και ζηλευτή δραστηριότητα στην κοινωνία της Καρπάθου και έξω από αυτή. Ακούραστος, οργανωτικός και δημιουργικός συμβάλλει τα μέγιστα στο πολυεπίπεδο έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπάθου και Κάσου, της οποίας προΐσταται ο άξιος και σεβαστός Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου Μητροπολίτης Αμβρόσιος»...

...«Το τελευταίο βιβλίο του, που παρουσιάζουμε απόψε, έχει τον σεμνό και απέριττο τίτλο «Σχόλια Επικαιρότητας». Εκδόθηκε στη σειρά των επιμελημένων βιβλίων «Αρχονταρίκι» και σ’ αυτό περιλαμβάνονται επίκαιρα κείμενα, τα οποία παρουσιάσθηκαν από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της «Πειραϊκής Εκκλησίας» ή δημοσιεύθηκαν κατά διαστήματα σε νεανικά περιοδικά. Πρόκειται λοιπόν για κείμενα που στηρίζονται σε επίκαιρα θρησκευτικά, εκπαιδευτικά, ιστορικά, κοινωνικά και λαογραφικά γεγονότα και σχολιάζονται με πνεύμα παιδαγωγίας και διδαχής»...

...«Τα περιεχόμενα του βιβλίου, σε γλαφυρή Νεοελληνική γλώσσα, είναι καλογραμμένα και διδακτικά. Περιλαμβάνουν μηνύματα από την Ορθόδοξη πίστη και ζωή, διδάγματα από την εκπαιδευτική πράξη που έζησε ο συγγραφέας και αποτυπώνουν την αγωνία του για τη μαθητιώσα νεολαία και κατ’ επέκταση τους συνανθρώπους μας, με στόχο να τους βοηθήσουν στην κατανόηση των προβλημάτων τους.

Από τα 38 συνολικά κείμενα του βιβλίου επισημαίνω ορισμένους τίτλους· «Έχουμε δει με τί παίζουν τα παιδιά μας», «Η γιορτή των Αγγέλων» (λαογραφικότατο), «Η αγάπη για το βιβλίο ξεκινά από την οικογένεια», «Τα παιδιά μας και το AIDS», «Το νόημα των Χριστουγέννων», «Σχολεία με τα οράματα των τριών Μεγάλων Ιεραρχών», «Οι νέοι μας και το αλκοόλ», «Επτά μαθήματα από το Γολγοθά», «Μετάνοια, θύρα του παραδείσου», «Οι νέοι του 21ου αιώνα μιλούν για την Εκκλησία», «Να συγχωρούμε τους συκοφάντες μας» κ.ά.»...

...«Θα ήθελα επιγραμματικά να πω, ότι ο Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Μαυρολέων, δάσκαλος και κληρικός, μας έδωσε συγκεντρωμένα στον τόμο αυτόν αποστάγματα σκέψεων και στοχασμών παιδαγωγικής και διδακτικής, που εναρμονίζονται με τα διδάγματα της Ορθοδοξίας και της ιστορικής πορείας του Έθνους μας»
...

Ο δεύτερος ομιλητής κ. Σπύρος Τάνταρος, Αν. Καθηγητής Αναπτυξιακής Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών εξέφρασε τις ακόλουθες σκέψεις για την γνωριμία του με τον π. Καλλίνικο και για την ποιότητα του βιβλίου "ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ"·

«Με τον πατέρα Καλλίνικο με συνδέει παλιά φιλία. Είχα την χαρά να συνεργαστώ μαζί του στην κατά κόσμον δραστηριότητά του ως δασκάλου στα σχολεία του Πειραιά, αλλά και να τον επισκεφθώ πολλές φορές στην Κάρπαθο, στο μονοθέσιο σχολείο των Πυλών, για το οποίο δεν θα σας μιλήσω βέβαια εδώ, μιας και έχουν γραφτεί πολλές - πολλές σελίδες για αυτό... Το έργο που επιτέλεσε ο π. Καλλίνικος στο σχολείο αυτό, νομίζω ότι παραμένει, αν μπορώ να χρησιμοποιήσω την έκφραση, έργο αναφοράς...

...Νομίζω λοιπόν ότι η βασική αρετή αυτής της συλλογής κειμένων είναι ακριβώς ότι διαπνέονται από μια, ας την πω ρομαντική διάθεση πρόσκλησης σε αλλαγή· προσωπική, οικογενειακή, κοινωνική. Αλλαγή κενών αντιλήψεων, παγιωμένων αδιέξοδων συμπεριφορών, ιδεοληπτικών απόψεων, που τόσο συχνά, δυστυχώς, βλέπουμε να κυριαρχούν, ειδικά στις μέρες μας...»

«...Στον θρησκευτικό άξονα, καθίσταται νομίζω αμέσως φανερό στον αναγνώστη ότι διαβάζει τα λόγια ενός ανθρώπου που γνωρίζει βαθιά την χριστιανική πίστη, ως βίωμα πρωτίστως, αλλά και ως προϊόν συςτηματικής μελέτης· στο βιβλίο είναι διάσπαρτες οι αναφορές του συγγραφέα σε αποσπάσματα από τα πατερικά κείμενα, την Αγία Γραφή, και όχι μόνον... Μας μιλά ένας άνθρωπος που αφιέρωσε τη ζωή του στον Θεό και στην Εκκλησία.

Στον Παιδαγωγικό άξονα, ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με τον δάσκαλο, όχι τον δάσκαλο - επαγγελματία, αλλά τον δάσκαλο - λειτουργό. Τον δάσκαλο με την έννοια του Παλαμικού στίχου· "σμίλεψε πάλι, δάσκαλε, ψυχές!"...»

«Στον "Ανθρώπινο" άξονα, γράφει με την διάθεση να έρθει κοντά στον αναγνώστη, με τη διάθεση της επικοινωνίας· ...Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τον Άλλον. Αλλά πώς; Με ποια ποιότητα; Τελικά, πόσο λειτουργικά ή πόσο δυσλειτουργικά;

Καλώντας μας να "ακούσουμε" και να "μοιραστούμε", ο Πάτερ Καλλίνικος μας βάζει στην καρδιά της σχέσης. Της ανθρώπινης σχέσης - όποιας ανθρώπινης σχέσης. Και, όπως μας λέει και ο ίδιος σε διάσπαρτα σημεία στα κείμενα αυτά, σήμερα γνωρίζουμε ότι οι ανθρώπινες σχέσεις δοκιμάζονται ποικιλοτρόπως...»

«...Ο συγγραφέας με την ευαίσθητη ματιά του ιερέα, αλλά και του δασκάλου, του ανθρώπου τελικά που έχει ως βασικό του κανόνα ζωής την αγάπη, προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει αυτή τη γνώση στον αναγνώστη και να τον ευαισθητοποιήσει σχετικά».

Στη συνέχεια την εκδήλωση χαιρέτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος ο οποίος φανερά συγκινημένος αναφέρθηκε στα χρόνια που διακόνησε στον Ιερό Ναό Αγ. Βασιλείου και ήταν ο πρώτος κατηχητής τού συγγραφέα π. Καλλινίκου Μαυρολέοντος!

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβροσίου ο οποίος χαρακτήρισε πολύτιμη και ευλογημένη την 25ή διακονία τού π. Καλλινίκου στην γενέτειρά του Κάρπαθο. Επίσης ο Σεβασμιώτατος έκανε ειδική μνεία στους μεγάλους δεσμούς που συνδέουν την Κάρπαθο με την πόλη του Πειραιά, λόγω της παρουσίας μεγάλου αριθμού Καρπαθίων από την εποχή του εποικισμού του πρώτου λιμανιού της χώρας.

Εκκλησιαστικός βυζαντινός χορός αποτελούμενος από τον π. Γεώργιο Βλαχόπουλο, π. Γρηγόριο Καραλή, π. Αμβρόσιο Μαναρουλά, κ. Χρήστο Γκουτσούλα, κ. Πολύδωρο Αλέξιο και κ. Μιχάλη Φράγκο, πλαισίωσε την εκδήλωση με την εξαιρετική απόδοση επίκαιρων ύμνων.





Τέλος, ιδιαίτερα πρωτότυπη έκπληξη αποτέλεσε η παρουσίαση αποσπασμάτων του βιβλίου από παλαιές μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Πυλών Καρπάθου! Συγκεκριμένα, Φοιτήτριες ή πτυχιούχοι τώρα πια η Πόπη Σισαμή, η Αναστασία Σκούλλου, η Θεοδώρα Λαχανά, η Πόπη Κωνσταντινίδη, η Μαρία Μαστρολέων και η Ανθή Σισαμή διάβασαν σελίδες του βιβλίου.

Την εκδήλωση έκλεισε συγκινημένος ο συγγραφέας του βιβλίου «Σχόλια Επικαιρότητας» Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Μαυρολέων ευχαριστώντας όλους όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση.


Στην εκδήλωση, εκτός από τους Σεβ. Μητροπολίτες κ.κ. Αμβρόσιο και Αλέξιο παρευρέθηκαν ο Παν. Αρχιμανδρίτης Πολύκαρπος Μπόγρης, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Νεότητος, ο πρ. Βουλευτής κ. Γεώργιος Κασάρας, ο Πρόεδρος των Απανταχού Καρπαθίων Δρ. Ιωάννης Καραϊτιανός, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Περιβάλλοντος Πειραιά και πρώην Αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Σπυράκης, πολλοί κληρικοί, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι Καρπαθιακών Σωματείων κ.ά.


Το βιβλίο «ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ"» του Αρχιμανδρίτου Καλλινίκου Μαυρολέοντος
κυκλοφορείται από τις εκδόσεις «ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ».
(τηλ.: 210 9310605).
 
 
 
 
 
 
http://synodoiporia.blogspot.gr/2014/01/blog-post_2978.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου