Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

"ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2017" - ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΝΟΣΙΟΛΟΓΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ π. ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ

Ακούστε την ομιλία που έκανε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Σπυρίδων, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Θεοτόκου Κεχαριτωμένης Τροιζήνας. Θέμα της ομιλίας του ήταν: "Εν τω θλίβεσθαί με, εισάκουσόν μου των οδυνών, Κύριε σοὶ κράζω ". 
Ο ομιλητής με το γλαφυρό του ύφος ανέφερε: “Συνθλίβονται ψυχικά και σωματικά οι άνθρωποι στην καθημερινότητά τους για να αποδώσουν πνευματικό καρπό. Δοκιμάζονται οι πιστοί, για να φανερωθεί η αγάπη, η φιλανθρωπία και το έλεος του Θεού στη ζωή τους. Κάθε αρρώστια ή δυσάρεστο γεγονός, που προκαλεί πόνο και θλίψη στην ψυχή, μπορεί να γίνει ή αφετηρία πνευματικής αναγέννησης ή αδιέξοδο, απογοήτευση και απόγνωση. Όλα εξαρτώνται από το πώς διαχειρίζεται ο άνθρωπος τις ποικίλες και αναπόφευκτες δοκιμασίας της ζωής του: ή πνευματικά ή εγωκεντρικά, ή με νουν Χριστού ή με σκέψεις πειρασμού”. 
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε: “Το μεγαλύτερο κακό που μπορεί να συναντήσει έναν άνθρωπο είναι η αμαρτία. Αυτή αποκόπτει τον άνθρωπο από την όντως Ζωή, τον Χριστό. Αυτή τον νεκρώνει διαπαντός. Αυτή του εξαφανίζει κάθε ελπίδα σωτηρίας. Η αληθινή θεραπεία ενός ασθενούς δεν εξαρτάται μόνο από τα φαρμακευτικά σκευάσματα, αλλά κυρίως και πρωτίστως από το μυστήριο της εξομολογήσεως και της κατά Χριστόν συμπεριφοράς, δηλ. υπομονή, προσευχή, συμμετοχή στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Φυσικά δεν απορρίπτει ο πιστός την ιατρική βοήθεια. Απεναντίας, την δέχεται ως δώρο Θεού χωρίς να την θεοποιεί”. 
Μεγάλη εντύπωση έκανε στο ακροατήριο η παράθεση πλήθους παραδειγμάτων από το Συναξάρι της Εκκλησίας μας και από προσωπικές εμπειρίες, ανθρώπων οι οποίοι αντιμετώπισαν την δοκιμασία τους, είτε με πίστη στο Θεό, είτε αγανακτώντας κατά του Θεού, αρνούμενοι κάθε πνευματική βοήθεια. 

  


Ιστοσελίδα: http://www.in-ad.gr 
(c) 2017 Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Δήμου Αγίου Δημητρίου. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου