Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Πώς να κόψετε το τσιγάρο

     Για να κόψεις το τσιγάρο πρέπει πρώτα από όλα να βρεις για ποιο λόγο να το κόψεις. Ένας είναι ο αντικειμενικός λόγος που πρέπει να το κόψεις. Ούτε επειδή ξοδεύεις πολλά χρήματα καπνίζοντας, ούτε επειδή είναι επιβλαβές για την υγεία σου, αλλά επειδή είναι επιβλαβές και το προκαλείς εσύ αυτό το κακό στον εαυτό σου. Υπάρχει η πιθανότητα να πάθεις καρκίνο. Και να πάθεις καρκίνο που έχεις προκαλέσει εσύ. Γιατί καρκίνο μπορεί να πάθεις και από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, χωρίς εσύ να κάνεις χρήση κινητού. Σημασία έχει ότι μπορεί εσύ ο ίδιος να προκαλέσεις το βιολογικό σου θάνατο. Δεν είναι σίγουρο ότι θα πάθεις καρκίνο, αλλά και μόνο αυτή η πιθανότητα που υπάρχει, σημαίνει ότι παίζεις κορώνα-γράμματα τη ζωή σου.

     Τη ζώη σου, που είναι το μεγαλύτερο δώρο που σου έχει χαρίσει ο Θεός. Όταν περιφρονείς τη ζωή, διαλέγεις το μέρος του θανάτου. Παίζεις κορώνα-γράμματα αυτό το μεγάλο δώρο, τη ζωή, και γίνεσαι αχάριστος. Και σε αυτό γίνεσαι όμοιος με τον αυτόχειρα. Δεν είναι ίδια κατάσταση με την αυτοκτονία όμως, επειδή με το κάπνισμα υπάρχει η δυνατότητα μετάνοιας.

     Το κάπνισμα είναι εν δυνάμει αργή αυτοκτονία.

     Και όταν το συνειδητοποιήσεις αυτό και θελήσεις να το κόψεις, δεν μπορείς να το κόψεις μόνος σου. Δεν μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου σε αυτό. Πρέπει να ταπεινωθείς και να ζητήσεις βοήθεια. Μόνο ο ιατρός των ψυχών και των σωμάτων ημών, Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ο Υιός του Θεού ο Μονογενής μπορεί να σε βοηθήσει να σταματήσεις να καπνίζεις.

Αφού μπορεί να ανασταίνει νεκρούς, πόσο μάλλον να μπορεί να κάνει και αυτό;

Ο Χριστός όταν Του ζητάς κάτι σου το δίνει, αρκεί αυτό να συμβαδίζει με το θέλημά Του και να πιστεύεις ότι μπορεί να σε βοηθήσει (Ματθ. 9:27-30) . Και αν Του το ζητήσεις τρεις φορές (Ματθ. 26:39-44,Β Κορ. 12:8), τότε επεμβαίνει και σε απαλάσσει από την επιθυμία να καπνίζεις. Παύεις να καπνίζεις, όχι επειδή προσπαθείς να μην καπνίζεις, αλλά επειδή δεν έχεις πλέον καμία επιθυμία να καπνίζεις. Γίνεται με απροσπάθεια. Και μετά πρέπει να ευχαριστείς τον Χριστό κάθε μέρα με τις πράξεις σου και τους λογισμούς που κάνεις, επειδή σε απάλλαξε από τα δεσμά του θανάτου. Την εξάρτηση του τσιγάρου. Και αυτό επιτυγχάνεται με τη νοερά προσευχή:

"Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με".

     Διαρκής μνήμη του Χριστού μας και της ευεργεσίας που σου έκανε. Να ζητάς συνέχεια το έλεος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, όπως ζήτησες έλεος για να σε βοηθήσει να σταματήσεις να καπνίζεις. Έτσι δεν ξεχνάς το έλεος που σου έδωσε ο Χριστός και, επομένως δε γίνεσαι αχάριστος.
     Και δεν μπορείς να ζητάς το έλεος του Χριστού, αν εσύ πρώτος δεν ελεείς τον πλησίον σου. Και να ελεείς όλους τους συνανθρώπους σου. Όχι μόνο εκείνους που σου αρέσουν, αλλά κι εκείνους που δε σου αρέσουν.
     Γιατί ο Χριστός σε ελέησε χωρίς να Του αρέσεις τη στιγμή που σε ελέησε.
     Σε ελέησε με την ελπίδα ότι θα καταλάβεις πόσο σε αγαπάει και θα μετανοήσεις.
     Θα γυρίσεις κοντά Του...


http://e-philokalia.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου