Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Παραχώρηση Ιερού Λειψάνου Αγίας Μαρίνης εις Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Κάσου

Με συγκίνηση και κατάνυξη ο κλήρος και ο λαός της Κάσου υποδέχθηκε τμήμα Ιερού Λειψάνου εκ της αφθάρτου δεξιάς χειρός της Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης.
Το Σάββατο το πρωί (17-9-2011) στο αεροδρόμιο της Κάσου παιδιά με παραδοσιακές στολές και μαντινάδες καλωσόρισαν τον οικείο Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβρόσιο και τον Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο. Το Ιερό Λείψανο έφεραν ως την Κάσο αντιπροσωπεία του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Καλλιθέας, στον οποίο παρέμεινε επί περίπου ένα έτος, αποτελούμενη εκ των εφημερίων πανοσιολογιωτάτου αρχιμ. π. Νικολάου Κλάδη , αιδεσιμολογιωτάτου πρωτ. π. Γεωργίου Παπαθεοδώρου, του πρωτοψάλτου κ. Βασιλείου Χασανδρινού και των δομεστίχων αυτού κ. Κωνσταντίνου Χασανδρινού και κ. Χαραλάμπου Σαλίβερου.
Στην κεντρική πλατεία του ομώνυμου οικισμού της Αγίας Μαρίνης έγινε επίσημη υποδοχή του Ιερού Λειψάνου. Στην προσφώνηση του ο Δήμαρχός της Κάσου τόνισε ότι από εδώ και στο εμπρός οι προσευχές μας και η αναφορά μας θα είναι στην «παρούσα» ,πλέον, Αγία Μαρίνα.
Η λιτανευτική πομπή ,παιανιζούσης της στρατιωτικής πάντας και τη συμμετοχή τιμητικού αγήματος πέρασε από τον Ιερό Ναό του Σταυρού όπου τελέστηκε δέησις, στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς τον Ιερό Ναό Της στον οποίο ανέμενε ο οικείος Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος για να παραλάβει το Ιερό Λείψανο από τα χέρια του προσκομίζοντος αυτό Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Θεολόγου. Αξίζει να σημειωθεί η εκδηλωθείσα με κάθε τρόπο συγκίνηση των κατοίκων της Αγίας Μαρίνης οι οποίοι έραναν με μύρα και άνθη το Ιερό Λείψανο καθόλη την διάρκεια της Λιτανείας.
Εν συνεχεία και μετά την εγκατάσταση του Ιερού Λειψάνου στο ειδικά διαμορφωμένο προσκυνητάρι, όπου θα παραμείνει πλέον μόνιμα προς ευλογία των πιστών, ετελέστη αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του Σβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών.
Την βραδιά έκλεισαν λαϊκοί παραδοσιακοί οργανοπαίκτες της Κάσου οι οποίοι τραγούδησαν, κατά την παρασχεθείσα τράπεζα στην οποία ετέθησαν πλούσια παραδοσιακά εδέσματα της Κάσου.
Την επομένη μέρα πραγματοποιήθηκε όρθρος και δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία κατά την διάρκεια της οποίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κάσου κ. Αμβρόσιος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερρών κ. Θεολόγο για την μεγάλη προσφορά του Ιερού Λειψάνου και εξήρε την μεγάλη προσφορά του Θεολόγου κ. Δημητρίου Σκαρβελάκη, ο οποίος ανάλωσε τον εαυτό του επί σειρά ετών για να πραγματοποιηθεί το μεγάλο αυτό όνειρο των κατοίκων της Κάσου. Μετά την Θ. Λειτουργία έγινε Αγιασμός ενώπιον της Ιεράς εικόνος και του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Μαρίνης.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετά τους Χαιρετισμούς και την Ιερά Παράκληση στην Αγία έκλεισαν οι λατρευτικές και πανηγυρικές εκδηλώσεις με τοπικούς χορούς και τραγούδια στην πλατεία του χωριού.
Τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτη Καρπάθου συνόδευαν ο πανοσιολογιώτατος αρχιμ. π. Καλλίνικος Μαυρολέων ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Βασσών και ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως, ο π. Δημήτριος εκ του Μητροπολιτικού γραφείου και ο διάκονος π. Αμβρόσιος.
Την φωτογραφική κάλυψη των εκδηλώσεων προσέφερε ο εκ του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου κ. Νικόλαος Νικολόπουλος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου