Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012

Αρχιεπίσκοπος: «Έχουμε πνευματική και όχι οικονομική κρίση γιατί αφήσαμε τον Θεό»

kliriko
Φωτορεπορτάζ: Γιώργος Φερδής - 23.14
Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 17 Μαϊου 2012 η Κληρικολαϊκή Συνεύλεση της 4ης, 16ης και 17ης Περιφερείας στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Καλλιθέας.

Στην εισήγηση που διαβάστηκε από τον ο Αρχιμ. Χριστόδουλο Μπίθα Αρχιερατικό προϊστάμενο της 17ης Περιφέρειας είχε ως κύρια θέματα τρεις βασικούς άξονες των προβλημάτων της Εκκλησίας : Α)Τον πνευματικό τομέα, Β) Τον οικονομικό τομέα και Γ) Τον Φιλανθρωπικό τομέα.
Μετά την εισήγηση του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. Μάξιμου Παπαγιάννη, σχετικά με την λειτουργία και την συμπληρωματική βοήθεια, που χρειάζεται η Αρχιεπισκοπή για τα έργα που έχει αναλάβει, τον λόγο έλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Ο Μακαριώτατος, αφού άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τις ομιλίες των κληρικών και συνοψίζοντας τα θέματα, μίλησε για την σημερινή κρίση λέγοντας: «Σήμερα υπάρχουν πολλές κρίσεις, που δεν είναι δυνατόν να μην επηρεάζουν την Εκκλησία, γιατί και εμείς είμαστε μέρος του κόσμου».
Ενώ συνέχισε με βασικούς παραλληλισμούς, από την Αγία Γραφή και τους διαλόγους του Κυρίου.
«Να μην σας φαίνεται περίεργο γιατί υπάρχει η κρίση, όταν έχουμε εγωκεντρισμό και δεν γνωρίζουμε το νόημα της ζωής. Είναι σύστημα η εκμετάλλευση του ανθρώπου από τον άνθρωπο και την δημιουργούμαι εμείς οι ίδιοι. Έχουμε πνευματική και όχι οικονομική κρίση γιατί αφήσαμε τον Θεό» σημείωσε ο κ. Ιερώνυμος.
Ένα άλλο σκέλος ήταν η αδιαφορία που δημιουργούν οι γονείς στα παιδιά τους για την Εκκλησία, αποτρέποντας τα, πολλές φορές, να πηγαίνουν την Κυριακή στην Εκκλησία με την πρόφαση, να ξεκουράζονται από την καθημερινότητα λέγοντας: «Εκκλησία δεν είναι μόνο οι παπάδες αλλά όλοι μαζί. Χρειάζεται επανευαγγελισμός των ανθρώπων από την αρχή, αλλά πάντα με την θέληση τους».
«Ο Αρχιεπίσκοπος, δεν είναι αστυνομικός για να τιμωρεί αλλά πατέρας, για να αγαπάει, να συγχωρεί και να βοηθάει τα παιδιά του» υπογράμμισε με βάση την υπακοή των κληρικών.
Επίσης πρόσθεσε: «Δεν υπακούμε σε μερικά σημεία από αυτά που μας λέει ο Πατέρας μας και σε όσα από αυτά θέλουμε, αλλά, δίνουμε βάση σε όλα».
Μιλώντας για το έργο της Εκκλησίας αλλά και τα ιδρύματα που υπάρχουν τόνισε: «Σκοπός της Εκκλησίας δεν είναι να γίνει Υπουργείο Πρόνοιας, αν τα ιδρύματα δεν λειτουργούν με αγάπη όπως διδάσκει η παράδοση μας δεν τα θέλουμε».
Λίγο πριν το τέλος ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας επανέλαβε το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει με την συνεργασία των ιερέων και είπε ότι, ενώ έχει 600 ιερείς συνεργάζεται μόνο με 150 και καλό θα είναι να αποσυμφοριστεί η Αθήνα και να μειωθούν οι ιερείς στους ναούς.
Στην κληρικολαϊκή που φιλοξενήθηκε άριστα στον Ναό της Καλλιθέας από τον προϊστάμενο Αρχιμ. Νικόλαο Κλάδη, παρευρέθηκαν ο Μητροπολίτης Κορωνείας Παντελεήμων, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. Μάξιμος Παπαγιάννης και ο πρωτ. Γεώργιος Πολυχρονόπουλος, Αρχιερατικός Επίτροπος Καλλιθέας, καθώς και ιερείς του ναού και των περιφερειών.
1
2
3
4
5
6 

http://www.romfea.gr/epikairotita/12577-arxiepiskopos-oxi-oikonomiki-pneumatiki-krisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου