Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Επέτειοι του 2014



Κωνσταντίνος Χολέβας
Πολιτικός Επιστήμων

Το 2014 προσφέρεται για να θυμηθούμε το ιστορικό μας παρελθόν, να τιμήσουμε σημαντικές επετείους και να αντλήσουμε μηνύματα ελπίδας και ελληνορθόδοξης αυτογνωσίας από μεγάλες μορφές του Γένους. Επισημαίνω τις κυριότερες κατά την άποψή μου επετείους:


Στα τέλη Ιουλίου συμπληρώνονται χίλια χρόνια ακριβώς από τη μάχη του Κλειδίου (1014). Ο αυτοκράτωρ του Βυζαντίου/Ρωμανίας Βασίλειος Β΄ κατενίκησε τους Βουλγάρους σε μία κοσμοϊστορική μάχη κοντά στο σημερινό Σιδηρόκαστρο, στα στενά που δημιουργεί ο ποταμός Στρυμώνας. Ο Βούλγαρος τσάρος Σαμουήλ είχε γίνει απειλητικός και είχε φθάσει μέχρι τον Σπερχειό ποταμό. Ο Βασίλειος ονομάσθηκε Βουλγαροκτόνος και χάρισε την ελευθερία σε πολλές πόλεις της Βορείου Ελλάδος. Μετά τη νίκη αυτή το Ελληνορθόδοξο κράτος ησύχασε από μία ισχυρή απειλή. ΟΙ σημερινές σχέσεις μας με τη Βουλγαρία είναι άριστες, αλλά η ιστορία δεν πρέπει να λησμονείται.
Φέτος εξ άλλου συμπληρώνονται τριακόσια χρόνια από τη γέννηση του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού (Μάρτιος 1714).
Ο Πατροκοσμάς, που μαρτύρησε το 1779 στη Βόρειο Ήπειρο, εργάσθηκε αόκνως για την ενίσχυση της Ορθοδόξου Πίστεως και των ελληνικών γραμμάτων κατά τη μαύρη περίοδο της Τουρκοκρατίας. Τιμώντας τον λαμβάνουμε χρήσιμα διδάγματα για το περιεχόμενο της παιδείας που χρειάζονται και σήμερα οι νέοι μας.
Συμπληρώνονται επίσης διακόσια χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρίας (Οδησσός 1814). Μετά από δεκάδες ατυχή κινήματα και εξεγέρσεις οι υπόδουλοι Έλληνες επιτέλους βρίσκουν τον τρόπο και την κατάλληλη στιγμή για να οργανώσουν την επιτυχημένη πλέον Εθνεγερσία, η οποία εξερράγη το 1821. Κληρικοί και λαϊκοί, έμποροι και οπλαρχηγοί, όλα τα δυναμικά στοιχεία του Έθνους συνεργάσθηκαν κάτω από την καθοδήγηση της Φιλικής Εταιρίας και έφεραν το ποθούμενο που προφήτευσε ο Άγιος Κοσμάς.
Μία άλλη ενδιαφέρουσα επέτειος είναι η συμπλήρωση εκατό χρόνων από τον Αυτονομιακό Αγώνα των αδελφών μας της Βορείου Ηπείρου. Τον Δεκέμβριο του 1913 η Ελλάς αναγκάσθηκε υπό την πίεση της Ιταλίας, της Αυστρουγγραίας και άλλων Δυνάμεων να δεχθεί την ίδρυση και τη χάραξη των συνόρων του νέου αλβανικού κράτους. Οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου εγκαταλείπονται αναγκαστικά από τον Ελληνικό Στρατό και ξεκινούν μόνοι τους τον ένοπλο αγώνα. Κερδίζουν την Αυτονομία τους με το Πρωτόκολλο της Κερκύρας του Μαίου 1914. Ας το θυμούνται οι αλβανικές κυβερνήσεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου