Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

ΔΙΑΚΟΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΥΜΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΣΤΑΝΙΤΣΑΣ)

Η δωδέκατη διαδικτυακή εκπομπή ‘’ΔΙΑΚΟΝΟΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΥΜΝΟΛΟΓΙΑΣ’’ του Ιδρύματος Μουσικής της Ι.Α.Α. είναι αφιερωμένη στον αείμνηστο Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Θρασύβουλο Στανίτσα. 

Μια συνέντευξη η οποία πραγματοποιήθηκε το 2004 με τον Πρωτοψάλτη και συγγραφέα Χρήστο Τσιούνη ο οποίος μέσα από τις 432 σελίδες του βιβλίου ‘’ Θρασύβουλος Στανίτσας Άρχων Πρωτοψάλτης της Μ.Χ.Ε. Αναμνήσεις και Αφηγήσεις’’ , φωτίζει γνωστές και άγνωστες πτυχές της πολυκύμαντης ζωής του άρχοντος, μιας εκ των μεγαλυτέρων φυσιογνωμιών της Βυζαντινής Μουσικής, πληροφορίες βγαλμένες μέσα από μια δύσκολη και επίπονη αναζήτηση. 

Ο συγγραφέας Χρήστος Τσιούνης, φωτίζει επίσης και διάφορα πολιτικοκοινωνικά γεγονότα μιας δύσκολης εποχής για τον Ελληνισμό. Η συνέντευξη είναι απολαυστική καθώς μας μεταφέρει με πολύ γλαφυρό τρόπο στην εποχή των μεγάλων αρχόντων της ψαλτικής τέχνης και παράδοσης.

 

 Ο Θρασύβουλος Στανίτσας γεννήθηκε στα Ψωμαθειὰ τής Πόλης, το έτος 1910, την πρώτη μουσική του κατάρτιση την πήρε από τον θείο του Δημήτριο Θεραπειανό. Στὴ συνέχεια μαθήτευσε κοντά στους Μιχαὴλ Χατζηαθανασίου, Δημήτριο Βουτσινά, Γιάγγο Βασιλειάδη και Ιωάννη Παλάση. 

 Έψαλλε σὲ διαφόρους ναούς τής Πόλης· Κατὰ το έτος 1939, όταν ο Λαμπαδάριος Κων. Πρίγγος διεδέχθη τον λόγῳ γήρατος αποχωρήσαντα Πρωτοψάλτη Ιάκωβο Ναυπλιώτη, εκλήθη εξωθεν ο Στανίτσας ως ο καταλληλότερος να αναλάβει την θέση του Άρχοντος Λαμπαδαρίου. 

Ο Στανίτσας πολύ σύντομα ανεδείχθη αντάξιος διάδοχος της θέσεως των προκατόχων του. Με την επιμέλειά του, την ικανότητα και την καλλιφωνία του, ἡ φήμη του διαδόθηκε σε όλη τη Πόλη. Ύστερα από μακροχρόνια ασθένεια του Κωνσταντίνου Πρίγγου, το έτος 1960, προήχθη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα Α´, σε Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μ.Χ.Ε. Δυστυχώς δεν αξιώθηκε να παραμείνει πολύ στον Πατριαρχικὸ Ναό ως Πρωτοψάλτης, διότι το έτος 1964 απελάθηκε, λόγω της γνωστής πολιτικής της τότε Τουρκικής Κυβερνήσεως για το Κυπριακό που απέλασε τριάντα χιλιάδες Έλληνες. Ερχόμενος στη Αθήνα αντιμετωπίζει πολλές κακουχίες και αναγκάζεται να ταξιδέψει σε πολλά μέρη. Ερχόμενος πίσω στην Αθήνα το έτος 1966 διορίζεται πλέον μόνιμα στον Άγιο Δημήτριο Αμπελοκήπων και δημιουργεί παράδοση μέχρι τής συνταξιοδοτήσεώς του το 1981. 

Απεβίωσε στις 18 Αυγούστου του 1987. Κατά την ημέρα τής κηδείας του στον Άγιο Δημήτριο Αμπελοκήπων (24.8.1987), η σορός του ήταν σέ παλλαϊκό προσκύνημα χιλιάδων ιεροψαλτών και κληρικών από όλη την Ελλάδα. 

Αρχιμ. Ειρηναίος Νάκος Γεν. Διευθυντής Ιδρύματος Μουσικής Ι.Α.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου