Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Η κακή φιλία γίνεται πρόξενος καταστροφής.Παιδαγωγική Ανθρωπολογία - Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου.

Μην κρατάς κοντά σου φίλους, που είναι δάσκαλοι βλάβης, μην κρατάς φίλους, που είναι εραστές περισσότερο του φαγητού παρά της φιλίας. Γιατί όλοι οι φίλοι αυτού του είδους, αν θέσεις τέρμα στις απολαύσεις, διαλύουν και την φιλία, ενώ εκείνοι που σε συναναστρέφονται για την αρετή σου, μένουν συνεχώς κοντά σου, υπομένοντας κάθε δύσκολη περίσταση.


Μην επιδιώκουμε τις φιλίες εκείνες απο τις οποίες είναι δυνατόν να κερδίσουμε χρήματα, ή να συμμετάσχουμε σε τραπέζι, ή να επιτύχουμε ανθρώπινη προστασία, αλλά να γυρεύουμε και να κάνουμε φίλους εκείνους που έχουν την δυνατότητα να κατευθύνουν πάντοτε την ψυχή μας, να συμβουλέψουν τα πρέποντα, να μας επιπλήξουν οταν σφάλλουμε, να μας ελέγξουν οταν πλανόμαστε, να μας ανορθώσουν οταν παραγκωνιζόμαστε, και εκείνους που με την συμβουλή και τις προσευχές, μας βοηθούν να πλησιάσουμε τον Θεό.

Τους κακούς, λέγει ο Κύριος, κι οταν ακόμα είναι στενοί φίλοι, να τους απομακρύνουμε απο την φιλία. Γιατί, αν εξακολουθούν να παραμένουν φίλοι, ούτε αυτούς θα κερδίσουμε και τον εαυτό μας θα καταστρέψουμε μαζί τους. Αν όμως τους αποκόψουμε, τουλάχιστον θα καρπωθούμε τη δική μας σωτηρία. 

Αν δεν βλάπτουν καθόλου την ευσέβεια μας, ας προσελκύουμε και ας φέρνουμε κοντά μας τους φίλους. Αν όμως ούτε αυτούς ωφελούμε, ούτε τον εαυτό μας, τότε να φροντίσουμε να αποφύγουμε αυτέ τις φιλίες που μας παρασύρουν στη ζωή της ασέβειας, ακόμα κι αν φίλοι μας είναι οι γονείς μας.

Να τις αποφεύγουμε, χωρίς ομως να δημιουργούμε συγκρούσεις, ούτε να ερχόμαστε σε αναμέτρηση.
http://posoagapo.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου