Τρίτη, 8 Μαρτίου 2011

Πώς θα φυλάξουμε καθαρή την καρδιά μας

Αγίου Ισαάκ του Σύρου Να μελετάς τις Άγιες Γραφές και να καταγίνεσαι με τα μέλλοντα αγαθά καί τη μνήμη του θανάτου. Γιατί αυτά βοηθούν τον άνθρωπο στην πνευματική πρόοδο. Να θυμάσαι πάντα τον Θεό και ν' αγωνίζεσαι να κόψεις τα πάθη σου, γιατί αυτά τυραννούν την ψυχή. Ν' αποφεύγεις τις κακές και αισχρές επιθυμίες, πού μολύνουν την καρδιά καί δεν την αφήνουν να δει τον Θεό. Να εξετάζεις καί να ελέγχεις πάντοτε τον εαυτό σου, να παρατηρείς τα σφάλματά σου καί τ' αμαρτήματά σου καί να προσπαθείς να τα διορθώνεις...

Παρακάλεσε τον Θεό να σου δώσει τον φωτισμό Του, για να έλθει μέσα σου η πνευματική χαρά καί αγαλλίαση, πού σαν μέλι θα γλυκάνει την ψυχή σου. Τις θλίψεις καί τις στενοχώριες πού επιτρέπει ο Θεός να μη τις φοβάσαι, γιατί αυτές κατεργάζονται την ψυχή σου. Χωρίς δυσκολίες...
... δεν προοδεύει ο άνθρωπος, γιατί η ζωή του είναι σαν τα στάσιμα νερά πού γεμίζουν με μικρόβια και ακαθαρσίες.
Την καρδιά σου να τη φυλάς καθαρή από τους σαρκικούς μολυσμούς. Ο διάβολος θα σε πολεμήσει πολύ για να σου γκρεμίσει αυτό το πνευματικό φρούριο. Αλλά πρόσεξε! Να ζητάς τη βοήθεια του Θεού και με ταπείνωση ν' αγωνίζεσαι εναντίον του σατανά, ο οποίος «ως λέων ώρυόμενος» προσπαθεί να σε καταπιεί. Την καρδιά σου τη θέλει ο Θεός ολόκληρη καθαρή, κι όχι μόνο ένα μέρος. Κανένα μέρος της καρδίας μας να μη παραχωρήσουμε στον διάβολο, πού θέλει την καταστροφή μας.
Να συγκεντρώνεις τον νου σου στον Θεό και να μην τον αφήνεις ελεύθερο να γυρίζει από δω κι από κει. Όταν προφυλάξεις τον νου σου, θα φυλαχθεί και η καρδιά σου καθαρή, γιατί από τον νου οι σκέψεις και οι επιθυμίες έρχονται στην καρδιά. Ο Κύριος μακαρίζει αυτούς πού έχουν την καρδιά τους καθαρή, γιατί θα δουν τον Θεό. Αυτό όμως δεν είναι εύκολο. Χρειάζεται μεγάλος αγώνας και επαγρύπνηση, γιατί ο πονηρός περιμένει την ώρα πού θα μας βρει ανέτοιμους, για να μπει μέσα στην καρδιά μας και να την μολύνει.
Στις καρδιές πού έχει λερώσει η αμαρτία δεν έρχεται ο Θεός. Μη περιμένουμε πνευματική προκοπή αν δεν κάνουμε την καρδιά μας δοχείο, γιατί μόνο έτσι θα γίνει κατοικητήριο καθαρό του Αγίου Πνεύματος. Όταν βασιλέψει ο Χριστός στην καρδιά μας θα έλθει και η ειρήνη. Είναι η ειρήνη πού μόνο Αυτός δωρίζει και την οποία κανείς δεν μπορεί να μας πάρει.
Όπως μια πόλη τη φυλάνε οι φύλακες νύχτα και μέρα, έτσι κι εμείς πρέπει να φυλάμε την καρδιά μας.
Αν δεν προσέξουμε, θα γεμίσει από κακούς λογισμούς, πονηρίες και όλα τα κακά. Αν αγωνισθούμε, δεν θα ριζώσουν μέσα μας οι κακίες, πού τόσο τη βλάπτουν.
Τον εχθρό πρέπει να τον πολεμάς και να μη κουβεντιάζεις μαζί του, γιατί είναι δόλιος καί πανούργος. Πρέπει να τον διώχνεις όσες φορές κι αν σου επιτίθεται, γιατί δεν θα σταματήσει τον βρωμερό καί ανίερο πόλεμό του, μέχρι το τέλος της ζωής μας. Αλλά κι εμείς πρέπει να είμαστε ξύπνιοι και με το φωτισμό του Θεού ν' αποφεύγουμε τις παγίδες πού μας στήνει.
Μη ξεχνάς ότι για να μείνει η καρδιά καθαρή χρειάζεται κόπος, πόνος καί πολλοί ιδρώτες πνευματικοί.
Ζητώντας όμως πάντα τη θεία βοήθεια, ν' αγωνίζεσαι σ' όλη σου τη ζωή, μ' όλες σου τις δυνάμεις καί τότε θα έλθει μέσα σου ο Χριστός πού θα σου χαρίσει αιώνια χαρά και ευτυχία.

http://pentapostagma.blogspot.com/2010/07/blog-post_29.html#ixzz0z1L6nlqL

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου