Τρίτη, 8 Μαρτίου 2011

Eναπόθεση Λειψάνου Αγίου Παναγή Μπασιά

Ιερά Μητρόπολη Σύρου / anagrafes
Την επόμενη Κυριακή (27.02.2011) θα γίνει η εναπόθεση του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Παναγή Μπασιά στον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου Χρουσσών, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο.
Νωρίτερα το πρωϊ θα τελεστεί Θεία Λειτουργία και στις 10:30 θα εναποτεθεί το Ιερό Λείψανο.

Βίος Αγίου Παναγή Μπασιά


Ο Άγιος Παναγής Μπασιάς, γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς το 1801 και ήταν γιóς επιφανών γονέων. Λόγω της καλής οικονομικής του κατάστασης, έλαβε μεγάλη θεολογική και φιλοσοφική κατάρτιση και μόρφωση. Oμιλούσε ιταλικά, γαλλικά και λατινικά. Σε πολύ μικρή ηλικία χειροτονήθηκε αναγνώστης και εν συνεχεία υπηρέτησε ως γραμματοδιδάσκαλος σε δημοτικό σχολείο. Tο 1836 χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος και έλαβε το όνομα Παΐσιος από τον τότε Μητροπολίτη Κεφαλληνίας Παρθένιο.

Δεν ανέλαβε ποτέ εφημεριακή θέση, αλλά λειτουργούσε στο εξωκλήσι του Αγίου Σπυρίδωνα στο Πλατύ Γιαλό, όπου συνέρεε πλήθος πιστών για να λειτουργηθεί, να ακούσει τα θερμά και υψηλά θεολογικού επιπέδου κηρύγματά του και να κοινωνήσει από τα άγια χέρια του. Επιδόθηκε σε όλη του τη ζωή σε έργα φιλανθρωπίας και διακονίας των πασχόντων και αδυνάτων. Tο 1846 αρρώστησε από κάποια νευρική ασθένεια (άλλοι λένε ότι επρόκειτο για «κατά Χριστόν σαλό») και μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1867 τον περιποιούνταν ο εξάδελφός του Ιωάννης Γερουλάνος, ο οποίος τον ευλαβούνταν πολύ.

Αν και για μία πενταετία ήταν κατάκοιτος (1882-1887) εν τούτοις πλήθος χριστιανών πήγαινε να τον συμβουλευθεί, να εξομολογηθεί και να πάρει την συμβουλή και την ευχή του. Εκοιμήθη ειρηνικά, στις 7 Ιουνίου 1888 και αγιοποιήθηκε από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 4 Φεβρουαρίου 1986. Μαρτυρούνται πολλά θαύματά του πριν και μετά την οσιακή κοίμησή του
http://synodoiporia.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου