Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Δουλέμποροι σκότωσαν δύο διακόνους στην έρημο Σινά

 
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / αρχική αγγλόφωνη Πηγή

Σύμφωνα με πληροφορίες της οργάνωσης ‘Christian Solidarity Worldwide’ (Παγκόσμια Χριστιανική Αλληλεγγύη - CSW), δύο Ορθόδοξοι διάκονοι δολοφονήθηκαν από δουλεμπόρους (traffickers) στην έρημο Σινά, στις 11 Δεκεμβρίου.

Τους δύο διακόνους τους διάλεξαν για τιμωρία, επειδή τα αφεντικά τους πίστευαν ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ειδοποίηση των ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα για τα δεινά των πάνω από 250 προσφύγων και αιτούντων άσυλο από την Ερυθραία, το Σουδάν, τη Σομαλία και την Αιθιοπία που έχουν φυλακιστεί για περισσότερο από ένα μήνα σε άθλιες συνθήκες από Βεδουίνους διακινητές ανθρώπων στην έρημο Σινά. Οι έμποροι ζητούν πληρωμή πάνω από 8.000 δολάρια ανά άτομο για την απελευθέρωσή τους , εκτός από το έξτρα ποσό των 2.000 δολαρίων για την μετάβασή τους στο Ισραήλ.
Οι διάκονοι ήταν μεταξύ των 100 προσφύγων από την Ερυθραία που είχαν διαχωριστεί από την ομάδα στις 10 Δεκεμβρίου. Πριν φύγουν, οι δουλέμποροι τους έσκισαν θρησκευτικό υλικό και τους επιτέθηκαν εξαιτίας της αποτυχίας να πετύχουν την πληρωμή των λύτρων. Η οργάνωση ‘Agenzia Habeshia’ αναφέρει επίσης ότι και άλλοι στην ομάδα χτυπήθηκαν, βασανίστηκαν και αναγκάστηκαν να πιουν τα ούρα τους μετά αφού τους αρνήθηκαν να τους δώσουν νερό. Υπάρχουν επίσης αναφορές για αφαίρεση οργάνων και ότι ορισμένες έγκυες γυναίκες αναγκάστηκαν να υποβληθούν σε άμβλωση.

 
Η εκμετάλλευση των αιτούντων άσυλο από το Κέρας της Αφρικής από τους ανθρώπους των εμπόρων την Έρημο του Σινά είναι μόνιμο πρόβλημα. Απαγωγή, εμπόριο οργάνων και η διαπραγμάτευση ομάδων που ζητούν άσυλο μεταξύ των διαφόρων συμμοριών είναι κοινή, και υπάρχουν φόβοι ότι οι 100 Ερυθραίοι μπορεί να έχουν πωληθεί σε άλλους εμπόρους της περιοχής.
Την 1η Δεκεμβρίου οι οργανώσεις CSW, Agenzia Habeshia, EveryOne Group και Human Rights Concern Eritrea, εξέδωσαν κοινή έκκληση για επείγουσα διεθνή παρέμβαση και έρευνα για τις εξευτελιστικές και απάνθρωπες συνθήκες που ζουν οι πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν υποστεί ακραίες μεθόδους βασανιστηρίων, όπως ηλεκτροσόκ, δέσιμο με αλυσίδες γύρω από τους αστραγάλους τους και στέρηση επαρκούς τροφής και νερού. Η Agenzia Habeshia και η ομάδα Everyone κατέθεσαν επίσης αγωγή στο Κάιρο κατά επώνυμων διακινητών ανθρώπων.

 
Ο Stuart Windsor, διευθυντής της CSW, δήλωσε, "Λυπηθήκαμε όταν πληροφορηθήκαμε το θάνατο των δύο διακόνων. Η κατάσταση για τους πρόσφυγες αυτούς επιδεινώνεται καθημερινά και παρά τις διαβεβαιώσεις από την αιγυπτιακή κυβέρνηση ότι εργάζονται σκληρά για να ελευθερώσουν αυτούς τους ανθρώπους, ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί. Οι δουλέμποροι έχουν λίγο σεβασμό για την ανθρώπινη ζωή και έχουν δείξει ότι δεν θα διστάσουν να σκοτώνουν, να ακρωτηριάσουν και να κακοποιήσουν τα θύματά τους. Ο χρόνος εξαντλείται και η διεθνής κοινότητα πρέπει να πιέσει την αιγυπτιακή κυβέρνηση να δράσει αποφασιστικά για να αποτρέψει περαιτέρω απώλειες ζωών με την απελευθέρωση αυτών των ανθρώπων και τη χορήγηση σε αυτούς απρόσκοπτης πρόσβασης στα τοπικά γραφεία της UNHCR. Η Αίγυπτος πρέπει επίσης να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στον τρόπο μεταχείρισης των προσφύγων και των αιτούντων ασύλων, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, και να τερματίσει την εμπορία ανθρώπων εντός των συνόρων της".

Σχόλιο του Blog μας: Φυσικά δεν ξέρουμε ποιοι ήταν οι δύο διάκονοι και αν πρέπει να θεωρηθούν μάρτυρες και άγιοι. Είναι πολύ πιθανόν, αφού προφανώς η χριστιανική τους ιδιότητα -πέρα από την ανθρώπινη ιδιότητά τους- τούς οδήγησε στον αγώνα κατά των δουλεμπόρων, αλλά προς το παρόν δε μπορούμε να πούμε τίποτα, αφού δεν έχουμε στοιχεία.
Αυτό όμως έχει μικρή σημασία, ή μάλλον δεν έχει καθόλου σημασία. Η είδηση πρέπει να είναι γνωστή σε μας, για να έχουμε στο νου μας αφενός το δουλεμπορικό όργιο που συμβαίνει κάτω απ' τη μύτη μας και τη μύτη των Δυνατών της Γης, αφετέρου τον αγώνα και τη θυσία των δύο ορθόδοξων κληρικών-αδελφών μας από το αγιασμένο Σινά [αιωνία τους η μνήμη, ο Θεός να τούς αγιάσει, καθώς και ΟΛΑ τα θύματα της ανθρώπινης κακίας, απ' όπου κι αν προέρχεται], παράδειγμα για μίμηση προς όλους μας (και προς τους παπάδες μας - αν και υπάρχουν αρκετοί αγωνιστές και στον τόπο μας) αλλά και παρηγοριά για εκείνους που ήδη αγωνίζονται, όπως μπορεί ο καθένας.
http://o-nekros.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου