Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Ομιλία π. Χρ. Παπαθανασίου σε Ιερατική Σύναξη στο Βόλο

ieratikisynaxixx
Ένας από τους πλέον διαπρεπείς κληρικούς της Εκκλησίας της Ελλάδος ομίλησε στην 3η κατά σειρά, Γενική Ιερατική Σύναξη Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου.
Πρόκειται για τον Αρχιμ. Χρυσόστομο Παπαθανασίου Δρα Θεολογίας και Νομικής, Ιεροκήρυκα του Καθεδρικού Ναού των Αθηνών και Δ/ντή του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου του Β΄. Ο π. Χρυσόστομος μίλησε με θέμα «Η Ενανθρώπιση του Θεού και η αυτοθέωση του ανθρώπου:
Το κήρυγμα της Εκκλησίας περί της εν Χριστώ Σωτηρίας έναντι του κηρύγματος της πανθρησκείας για αυτοσωτηρία και αυτολύτρωση» Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλεται στην εποχή μας, σε παγκόσμιο επίπεδο, για τη δημιουργία μιας Πανθρησκείας και την διαμόρφωση νόθας συνείδησης περί κάποιας θρησκευτικής ενότητας μεταξύ των ανθρώπων, η οποία συνοδεύεται από αγώνα για την εκμηδένιση της Χριστιανικής πίστης.


Η προσπάθεια αυτή θέλει να πείσει ότι η σωτηρία του ανθρώπου μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω αυτής της πανθρησκείας. Στη συνέχεια ο π. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στην αλήθεια της Ορθοδόξου πίστεως περί της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους, η οποία καθίσταται δυνατή με την Ενανθρώπιση του Υιού και Λόγου του Θεού, ο Οποίος, με τη σάρκωσή Του, δόξασε την ανθρώπινη φύση.
Τόνισε ότι η Σωτηρία προέρχεται από τον Χριστό, ο οποίος είναι ο Σωτήρας του κόσμου και Λυτρωτής του ανθρώπου από την φθορά της αμαρτίας. Μόνο που η τελική επιλογή της σωτηρίας ανήκει στην ελεύθερη βούληση του ανθρώπου, ενώ η απόκτηση της σωτηρίας είναι ο σκοπός της ζωής και ο δρόμος που οδηγεί σ' αυτήν είναι η μετάνοια.
Ακολούθησε ενημέρωση των Κληρικών από τον Πρωτ. Κωνσταντίνο Φλάκη σχετικά με τα πορίσματα της Συνδιασκέψεως των εντεταλμένων των Ιερών Μητροπόλεων και των Ορθοδόξων Εκκλησιών για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας, που πραγματοποιήθηκε στη Λαμία τον περασμένο Οκτώβριο, με θέμα «Ορθοδοξία και Πεντηκοστιανισμός».
Η Σύναξη ολοκληρώθηκε με γόνιμη συζήτηση και την καταληκτική τοποθέτηση του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολυετή γνωριμία του με τον ομιλητή και τον ευχαρίστησε γιατί η ομιλία του υπήρξε η καλύτερη δυνατή εισαγωγική προσέγγιση στην επερχόμενη εορτή των Χριστουγέννων.






ieratikisynaxi

http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10172:2011-12-13-12-26-28&catid=25:2009-12-18-08-37-46

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου